Bahçede Limon Nasıl Yetiştirilir?

Bahçede / balkonda limon ağacı nasıl büyütülür? Ürün alınabilir mi?


Bahçede / balkonda limon ağacı nasıl büyütülür? Ürün alınabilir mi?

Limon Bitkisinin Ekolojik İstekleri

  • Sıcaklık

Limon bitkisi, Türkiye’de Akdeniz ve Ege Bölgesinin iklim şartlarına uygundur. Genel olarak sıcaklık 0 °C’nin altına düştüğünde limon üzerinde deformasyonlar başlar. Limon bitkisi, minimum -9 °C ve maksimum 45 °C sıcaklıklara dayanamaz. Limon bitkisi için en ideal sıcaklık ortalama 23 °C’dir. Sıcaklık 37 °C’yi geçtiğinde limon ağacının gelişimi durur.

  • Hava Akımı

Sıcak hava akımları, limon ağaçlarının su kaybetmesine neden olur. Bu yüzden limon ağaçları, meyvelerini vaktinden önce dökebilmektedir. Soğuk hava akımları da limonun iyi bir şekilde gelişememesine neden olur. Bu yüzden limon ağaçlarının dikileceği yerlerde soğuk ve sıcak hava akımlarının olmamasına dikkat edilmelidir.

  • Toprak

Limon ağacı dikilmeden önce toprak numunesi alınmalı ve analiz edilmelidir. Daha sonra toprak derinliği ölçülmelidir. Toprak derinliği en fazla 2 m olmalıdır. Limon bitkisinin kökleri ise yerden 30-90 cm derinlikte olmalıdır. Bu derinliğin sebebi; toprağın daha fazla derinlikte nefes alamaması ve bunun sonucu limon bitkisinin köklerini çıkararak deformasyona uğramasıdır.

Limon ağacı toprağının taşıması gereken nitelikler aşağıda listelenmiştir.

  • Hafif-orta ağırlık yapılı, gevşek, kolay hava alabilen, geçirgen (en az %10 oranında)
  • Drenaj sistemi iyi tasarlanmış
  • Killi (%20 oranında), kumlu (%50 oranında), tınlı (%20 oranında) içerikli
  • 2 metre taban suyu seviyesi altında
  • 5,5-6 pH değerine sahip
  • Konumu %3’lük eğime sahip (%3’ten yüksekse teraslama işlemi yapılır.)
  • Kireçsiz olması (kireç oranı %5’in altına düşerse P ve Fe minerallerinin toprakta bulunması zorlaşır)
  • %0,3 maksimum tuz miktarı içeren (mümkünse tuzsuz toprak)

Limon İçin Bahçe Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Konum

  • Sıcaklığı uygun, sıcak ve soğuk hava akımlarına maruz kalmayan
  • İç drenaj sistemi güçlü
  • Verimli, yeksenak toprağa sahip olmak
  • Topraklara rüzgarkıran dikilmiş olması

Fidan

  • Fidanın virüs benzeri hastalıklara sahip olmaması
  • İyi bir anaç-kalem uyumu
  • Gelişim dönemlerini hızlı geçirebilmek ve sağlıklı olmak

Toprak

Toprak işlemleri genelde eylül ayında yapılır. Toprak üzerinde yapılacak işlemler aşağıda listelenmiştir.

  • Toprak üzerinde tasfiye işlemleri yapmak
  • Toprak kuruyken sert kısımları patlatmak
  • Ocak-şubat aylarında (fide dikimi öncesi) herbisit maddesiyle ilaçlama yapmak

Toprakta Çukur Açma İşlemi

  • Çukur açma işlemi büyük alanlarda burgu makinesiyle küçük alanlarda kazma kürekle yapılmalıdır. Eğer çukurun yan kenarlarında kaymak tabakası varsa bu tabaka kürek yardımıyla temizlenmelidir.
  • Çukur açma işleminde iki fidan çukurunun arası 7x7m olmalıdır. Ayrıca çukurların 40 cm çap ve 40 cm derinliğe sahip olması gerekir.

Dikim İşlemi

  • Dikim işlemi bitkinin gelişim dönemi olan ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Fidelerin satın alındığı seralar, güneş almayan gölge yerlerdir. Bu yüzden polietilen torbasındaki fideler dikimden önceki 15 gün boyunca 23 °C sıcaklıktaki güneş altında 15 gün sonra fide üzerinde gerekli durumlarda budama işlemi yapılabilir. Dikimden bir gün önce torbadaki fide sulanır.
  • Her bir çukurun yanına iki kürek iyi yanmış çiftlik gübresi eklenir. Daha sonra içerisine toprak katılır ve iki malzeme harmanlanır.
  • Plastik poşet her iki tarafından kesilir ve poşet topraktan ayrılır. Toprak dağılmadan, fidan çukura yerleştirilir.
  • Boşluklar çukurun yanındaki toprak harcıyla doldurulur ve toprak hafifçe sıkıştırılır.

Dikim Sonrası Yapılacak İşlemler

  • Toprak diğer toprakla bütünleşene kadar 15-20 günde bir sulama yapılır.
  • Güneşin çok şiddetli olduğu zamanlarda fideyi güneşten korumak için bir miktar kireç ve beyaz tutkal karışımı hazırlanır. Daha sonra bu karışımla fide üzerinde badana yapılır.
  • Köşegen doğrultusunda seyreltme işlemi yapılır.

Limon Fidesinin Sulama İşlemi

Fidelerin sulama işleminin ne zaman yapılacağını ve ne kadar su kullanılacağını öğrenmek için toprak üzerine tansiyometre çakılabilir. Bu alet, topraktaki nem miktarını ölçerek sulamanın ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiği hakkında bilgi verir. Tansiyometrenin kullanma talimatı bilindiği takdirde toprak üzerinde sağlıklı bir sulama gerçekleştirilebilir.

Limon fideleri, göllendirme sulama yöntemiyle sulandığı takdirde kökte biriken su, köklerde çeşitli hastalıklar meydana getirir. Bu yüzden fideler karıkla sulama yöntemiyle sulanmalıdır. Fakat günümüzde en popüler ve uygun sulama yöntemi damlama ile sulama yöntemidir. Her iki durum da ziraat yetkililerinin gözetimi altında yapılmalıdır. Damlama ile sulama yönteminde dikkat edilmesi gereken nokta; damlama cihazının sadece bir noktayı ıslatmaması gerektiğidir. Aksi takdirde bu noktada tuzlanma belirtileri görülebilir.

Limon Fidelerinin İlaçlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Fideler zaman zaman hastalık kapma, meyve sineği saldırısı vb. durumlara maruz kalabilir. İlaçlama işlemine geçmeden önce bitki üzerinde gözlem yapılmalıdır. Zararlı bir unsur tespit edildiği takdirde bu unsur tarım yetkililerine gösterilmelidir. Yapılan analizler sonucu tarım yetkilileri kullanılacak ilaca, ilacın nasıl hazırlanacağına ve bahçenin nasıl ilaçlanacağına dair kararlar verir. Bahçe sahibinin bu kararlara adım adım uyması gerekir.

Limon Fidesi Nasıl Gübrelenir?

Limon fidesi toprağının gübrelenmesi için ahır toprağı gübresi ya da yeşil gübre kullanılabilir. Ayrıca botanik dükkanlarında satılan inorganik gübreler de kullanılabilir.

Gübreleme işlemine geçmeden önce toprak tahlili yaptırılmalı ve bu torağa uygun miktarda gübre verilmelidir. Gübreleme işlemi kasım-aralık aylarında yapılabilir. Öncelikle limon fidesinin taç kısmındaki toprakta 20 cm derinlik açılır. Daha sonra bu deliğe gübre eklenir. Daha sonra gübrenin üstü toprakla kapatılır ve sulama işlemi yapılır.

Limon Fidesinde Budama ve Destek Sağlama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Budama, limon fidelerinin verimli bir gelişim dönemi geçirmesine katkı sağlar. Budama işlemi ilkbahar aylarında don olmayan vakitlerde yapılmalıdır.
  • Budama aletlerinin steril, temiz olmasına ve budama işleminde eldiven kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Budama yöntemleri üç ana gruba ayrılır. Bunlar;

  1. Şekil Budaması: Genç fidan ve genç ağaçlarda gelişim dönemini sağlıklı hale getirmek için yapılan budama şeklidir. Genelde seralarda uzman kişiler tarafından yapılmaktadır.
  2. Verim Budaması: Fidanlar ilk meyvelerini verdikten sonra yapılan budama şeklidir. Etek dallar hariç, dikine büyüyen tüm dallar birkaç cm alınabilir. Ayrıca çürük ve sivri dallar da alınmalıdır.
  3. Gençleştirme Budaması: Verim yetersizliği oluşan ağaçlarda verimi artırmak için yapılan budama şeklidir. Bu budama şeklinde maksimum 5 cm çaplı dallar kesilebilir.

Limon Nasıl Hasat Edilir?

Limonun hasat zamanının ne zaman olduğunu anlayabilmek için usare miktarı ve renk unsurlarına dikkat edilmelidir. Usare miktarı (öz su) limonun %25’inden az olmamalıdır. Renk olarak bakılırsa limon çeşitlerinin has rengine sahip olmalıdır. Ancak limonların hasat edilmesi ve yetiştikleri bölgedeki usare miktarının az olması dikkate alındığında limon hafif yeşil renkte olabilir.

Limon Türlerine Göre Hasat Zamanları

Limonların hasat zamanı limon çeşitlerine göre farklılık göstermekte olup aşağıda listelenmiştir.

Lamas Limonu: Kasım Başı-Şubat

İtalyan Memeli Limon (Kara Limon): Kasım-Ocak Ayı Ortası

Molla Mehmet Limonu: Kasım-Ocak

Kıbrıs Limonu: Kasım Ayı

Kütdiken Limonu: Kasım-Şubat Ayları

Enterdonat Limonu: Eylül Sonu-Ekim Ayı Ortası

Mayer Limonu: Eylül Ayı (Bu Limon, Kış Ve İlkbahar Dönemlerinde Tatlı, Sonbaharda Ekşidir.)

Lisbon Limonu: Aralık-Mart Ayları

Lime (Misket veya Yeşil) Limon: Eylül-Ekim

Limonlar, ağaçlardan bir merdiven yardımıyla toplanır. Limon toplama işleminde limonların çizilmemesi için mutlaka tırnakların kısa olması ya da eldiven giyilmesi gerekir. Ayrıca limon ağaçları yüksek olduğu için limon toplamayı kolaylaştıracak üç ayaklı merdivenin olması gerekir. Limondaki kapsül ve kabuk kısımları hasar görmeyecek şekilde ucu küt bir makasla dalların kesilmesiyle hasat işlemi tamamlanır. Hasat edilen limonlar yere atılmamalı, merdivenin üzerinde bulunan bir sepete alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.