Çekirdekten Portakal Yetiştirme

Evde çekirdekten portakal fidanı nasıl büyütülür öğrenmek ister misiniz? Hazırsanız başlayalım...


Evde çekirdekten portakal fidanı nasıl büyütülür öğrenmek ister misiniz? Hazırsanız başlayalım…

Çekirdekleri Çıkartın ve Temizleyin

    1.  Portakaldan tohumları çıkarın
      Tohumları ortaya çıkarmak için bir portakalı ikiye bölün. Tohumları portakaldan daha kolay çıkarmak için bir kaşık  kullanın veya bıçakta olabilir.
    2. Tohumları seçin ve temizleyin
      Herhangi bir leke, iz, ezik, kırılma, renk değişikliği veya diğer lekeler veya kusurlar olmayan dolgun, bütün, sağlıklı tohumları arayın. Tohumları bir kaseye aktarın ve temiz suyla doldurun. Tohumları silmek için temiz bir el bezi kullanın.
    3. Tohumları ıslatın
      Küçük bir kaseyi temiz oda sıcaklığında suyla doldurun. Tohumları suya aktarın ve 24 saat bekletin. Çoğu tohum, önce ıslatılırsa filizlenme şansı daha yüksektir, çünkü ıslatmak tohum kaplamasını yumuşatır ve çimlenmeyi başlatır.
    4. Islanan Kabukları Soyun
      Filizlenmeyi kolaylaştırmak için çekirdeğin dışındaki katmanı kesmeniz iyi olacaktır. Bunu tırnak makası ya da keskin bir bıçak ile yapabilirsiniz.

Tohumların Filizlenmesi

  1. Tohumu hazırlanmış bir tencereye veya toprağa aktarın
    Altında drenaj delikleri olan 4 inçlik (10 cm) bir dikim saksısı alın ya da tohumu ekecek bahçenizde iyi bir yer bulun. Doğrudan toprağa ekiyorsanız, küçük bir çukur kazın ve tohumu toprağa yerleştirin. Bir tencereye ekiyorsanız, drenajı artırmak için dibini ince bir çakıl tabakası ile doldurun ve yolun geri kalanını saksı toprağı ile doldurun. Parmağınızla toprağın ortasında yarım inçlik (1,3 cm) bir delik açın. Tohumu deliğe yerleştirin ve üzerini toprakla örtün.
  2. Filizleri büyüdükçe gübreleyin ve sulayın
    Yeni filizlenen fideler, kompost çayı gibi hafif bir gübreden faydalanacaktır. Toprağı nemlendirmek için yeterince kompost çayı ekleyin. Her iki haftada bir tekrarlayın. Toprağı haftada bir veya toprak kurumaya başlarsa iyice sulayın.

Fide Dikimi 

  1. Yapraklar göründüğünde daha büyük bir tencere hazırlayın
    Birkaç hafta sonra, fide birkaç yaprak oluşturduğunda ve boyut olarak büyüdüğünde, daha büyük bir saksıya nakledilmesi gerekecektir. 8 ”veya 10” saksı kullanın. Altında drenaj delikleri olduğundan emin olun ve önce bir katman taş veya çakıl ekleyin.
  2. Fideyi daha büyük tencereye dikin
    Yeni saksıda toprağın ortasında yaklaşık 2 inç (5 cm) derinliğinde ve 2 inç genişliğinde bir delik açın. Öncelikle kullanacağınız saksının altına bir tabaka toprak koyun. Ardından, toprağı gevşetmek için fidenin halihazırda bulunduğu saksıyı sıkın veya hafifçe vurun. Bunu yaparken toprağı ve kökleri tencereden tek parça kaydırın ve yeni tencereye aktarın. Transfer ettikten sonra kök topunun etrafındaki alanı yeni toprakla doldurun.
  3. Tencereyi güneşli bir yere koyun
    Ağacı bol miktarda doğrudan ışık alan güneşli bir yere taşıyın. Bir güney veya güneydoğu penceresinin yakınında harika, ancak bir solaryum veya sera daha da iyi.
  4. Bol su sağlayın
    Portakal ağaçları düzenli sulamayı sever. Ilık ilkbahar ve yaz aylarında bitkiyi haftada bir derinlemesine sulayın. Düzenli yağış alan bölgelerde, toprağın nemli kalmasını sağlamak için gerektiğinde su verin.
  5. Büyüyen ağacı gübreleyin
    Portakal ağaçları ağır besleyicilerdir ve çok sayıda besine ihtiyaç duyarlar. Ağacı yılda iki kez 6-6-6 gibi dengeli bir gübre ile besleyin. Ağacı bir kez erken ilkbaharda ve bir kez de sonbaharda besleyin. Bu özellikle ağaç meyve vermeye başlamadan önceki ilk birkaç yıl için önemlidir.
  6. Ağaç büyüdükçe daha büyük saksılara veya açık bir yere nakledin
    Ağaç yaklaşık bir yaşındayken 10- veya 12 inçlik (25 veya 30 cm) bir saksıya nakledin. Bundan sonra, ağacı her Mart ayında daha büyük bir tencereye nakledin. Alternatif olarak, tüm yıl boyunca nispeten sıcak kalan bir bölgede yaşıyorsanız, ağacı dışarıdaki güneşli bir yere nakledebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.