Kalyos (Yaprak Güzeli) Bakımı ve Yetiştirilmesi

Yaprak Güzeli Çiçeği, Güneydoğu Asya, Hindistan, Afrika, Avustralya ve ağırlıklı olarak Endonezya ve Sri Lanka'nın tropikal bölgelerine özgüdür.


Kalyos, diğer adıyla Yaprak Güzeli bitkisi Güneydoğu Asya, Hindistan, Afrika, Avustralya ve ağırlıklı olarak Endonezya ve Sri Lanka’nın tropikal bölgelerine özgüdür. Bir bitkinin nereden kaynaklandığını bilmek, bitki severlerin onu diğer bölgelerde neyin mutlu edeceğini daha iyi anlamasına ve tahmin etmesine yardımcı olacaktır.

Kalyos, çoğalması en kolay bitkilerden biridir. Aslında bitkiler o kadar çabuk köklenir ki bir bardak su içinde bile köklenebilir. Kış mevsiminde ölmemesi için üzerini kapatarak soğuktan koruyabilir ya da kapalı ortamda pencere önüne koyabilirsiniz.

Kalyos hakkında bilinmesi gereken bir diğer gerçek de, nane ailesine (Lamiaceae) ait olmasıdır. Kısmen nane kadar kolay çoğalabilir ve hızlı genişleyen bir türdür.

Kalyos, çarpıcı açık yeşil, yeşil, pembe, kırmızı, kestane rengi ve aralarında birçok renk tonu büyüleyen yapraklara sahiptir. Ayrıca, bazı çeşitler mermer veya parlak kenarlıdır. Geleneksel olarak kalyos bir gölge bitkisi olarak kabul edilirdi, ancak güneşe oldukça toleranslı yeni çeşitler ortaya çıktı.

Yaprak Güzeli Çiçeği Hakkında

  • Kalyoslar arasında yaprak rengi, şekli ve büyüme alışkanlığı çeşitliliği vardır, bu da onları özellikle gölgeli, sıkıcı alanlara veya büyük gölgeli ağaçların altındaki saksı dolgusu olarak harika bitkiler haline getirir.
  • Kalyos çiçekleri, bölgeye bağlı olarak bulunduğu ortama sinek kuşlarını çekebilir.
  • Özellikle bahçeniz ve balkonlarınız için kalyos bitkisi son derece uyumludur ve ortamlarınızı renklendirecektir.
  • Tüm kalyosların verimli, iyi drene olan ve eşit derecede nemli toprağa ihtiyacı vardır. Yeni ekilen kalyoslar özellikle nem ile şımartılmayı severler.
  • Genelde ışığı ve güneşi çok severler ve bu sayede yapraklarındaki renkler meydana çıkar. Güneşi direkt almaması gerekir.
  • Eğer yeterli ışığı almıyorsa yapraklarını solduracaktır.
  • Ayrıca çiçek açtığı dönemlerde de büyümesi ve gelişmesi duraksamaya uğrayabilir. Eğer daha gösterişli ve büyük görünmesini istiyorsanız çiçeğini kesmeniz gerekir.
  • Perdeden süzülen güneşin bulunduğu ortamlardaki yaprak güzelinin yaprakları daha renkli olacaktır.
  • Ülkemizde İç Anadolu ve Doğu illeri için fazla uygun bir bitki çeşiti değildir. Soğuk havayı sevmezler ve kışın mutlaka kapalı ortama taşınmalıdır.

Yaprak Güzeli Nasıl Çoğaltılır?

Yaprak Güzeli çiçeği en kolay çelik yöntemi ile çoğaltılır. Çoğaltma adımları;

  1. En az 15-20 cm uzunluğundaki canlı bir dalı birleşim yerinden zarar vermeden kopartın.
  2. Su dolu uzun bir bardağın içine koyarak suyunu değiştirmeden 1 hafta- 10 gün bekletin.
  3. Bu süre içinde köklenmeler başlayacaktır.
  4. Köklenen dalı toprağa gömerek sulayın.
  5. Kısa sürede büyümeye başlayacaktır.

Çoğaltma işlemini ilkbahar ve yaz aylarında yapmanızı tavsiye ederiz. Kışın iç mekan dahi olsa büyümesi durma seviyesine gerileyecektir.

Yaprak Güzeli Çeşitleri

Mor Yaprak Güzeli

Mavi – Pembe Yaprak Güzeli

Beyaz Yaprak Güzeli

Kırmızı Yaprak Güzeli

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.