Karanfil Nasıl Yetiştirilir? Nasıl Çoğaltılır?
Karanfil ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz tüm uzman bilgisi ve ipuçlarına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Karanfil nasıl çoğaltılır? Sulama ve gübrelemesi...
Karanfil Bitkisinin Özellikleri
- Karanfil bitkisi, “karanfilgiller” ailesinin en meşhur üyesidir.
- Evlerde yetiştirilmesine rağmen sera ortamları karanfil bitkisi için daha uygun bir ortamdır.
- Pembe, mor, kırmızı, beyaz renkleri bulunmakta olup en çok kırmızı rengiyle tanınmaktadır.
- Ilıman iklim bölgelerinde yaşamayı severler. (Akdeniz, Ege vb.)
- Sivri yapraklıdır.
- Karanfillerin çeşitleri arasında en meşhur olan karanfil çeşidi “Hüsnüyusuf” karanfilidir.
- Hoş kokulu olup baharat sektöründe kullanılmaktadır.
Karanfil Bitkisinin Ekolojik İstekleri
- Sıcaklık
Karanfil çiçeğinin gece sıcaklığı, 16-18 °C olmalıdır. Gündüz sıcaklığı yaz aylarında 18-22 °C ve kış aylarında 10-15 °C olmalıdır. Bu sıcaklık değerlerinden çok yüksek ya da çok düşük değerler karanfilin kalitesinin düşmesine neden olur.
- Işık
Haziran ayında gündüzlerin uzun, gecelerin kısa olması nedeniyle karanfil çiçeği verimli bir gelişim gösterir. Fakat haziran ayında güneşin yakıcı etkisinden karanfil çiçeği korunmalıdır. Bu yüzden karanfilin bahçede ya da balkonda hafif güneş alan gölgelik alanlarda ışık alması gerekir. Kış mevsiminde ışık miktarı azalmakta ve sıcaklık derecesi düşmektedir. Bu yüzden kış mevsiminde karanfilin bulunduğu konumda ek ışıklandırma yapılmalı ve bitkiler için tasarlanmış ısıtıcı cihazlarla bir ortam ısıtma işlemi yapılmalıdır.
- Nem
Karanfil fazla nemli ortamları sevmez. Fakat toprağın nemli olması gerekir.
- Havalandırma
Yaz aylarında nem ve sıcaklık artışı nedeniyle karanfilin bulunduğu ortam mutlaka havalandırılmalıdır. Kış aylarında ise 5-7 dakika sabah güneşli vakitlerde havalandırma yapılmalıdır. Ayrıca karanfil çiçeği yapay ısıtıcı-soğutucu cihazlardan uzak tutulmalıdır.
- Toprak İsteği
Karanfil çiçeği, hafif tınlı ve mineral bakımından zengin bir toprağa sahip olmalıdır. Toprak pH derecesi ise 6-7 arasında bir değere sahip olmalıdır.
- Gübre İsteği
Karanfil çiçeği ahır gübresinden sığır gübresini oldukça fazla sever.
Karanfil Nasıl Sulanır?
Karanfil çiçeğinin sulanmasına ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.
- Karanfil düzenli bir şekilde su almak ister. Yaz mevsiminde üç günde bir, kış aylarında on günde bir sulama işlemi yapılmalıdır.
- Karanfil çiçeği, her sulama yöntemiyle sulanabilir. Fakat en uygun sulama yöntemi çiçek sulama kabı ile yapılan sulama yöntemidir. Kaba toprağın alabileceği su miktarı kadar su konur ve karanfil ıslanmayacak şekilde sulama işlemi yapılır.
- Sulandıktan sonra bir sonraki sulama için toprağın tamamen kuruması beklenmelidir. Ayrıca saksı tabağında biriken su mutlaka dökülmelidir. Aksi takdirde; karanfil çiçeğinin köklerinde çeşitli hastalık ve yabani otlar oluşabilir.
- Karanfil çiçeğinin toprağında son zamanlarda popüler olan toprak nem ölçer cihazı kullanarak bitkinin su istediği zamanlar belirlenebilir.
- Sulamak için kullanılacak suyun bir gece önceden dinlendirilmesi ve kireçsiz olması gerekir.
Karanfilin Toprak ve Saksı Değişimi
Karanfil çiçeğinin toprak-saksı değişimine ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.
- Toprak ve saksı değişimi için en uygun zaman bitkinin gelişim dönemi olan ilkbahar mevsimidir.
- Toprak hazırlığında kullanılacak malzemeler hafif tınlı toprak ve torf topraktır. Hafif tınlı toprağın her m2’sinin başına 3-4 kg torf toprak baz alınarak toprak hazırlama işlemi yapılır.
- Yeni saksının içine drenaj sistemi kurulur. Ardından bu drenaj sistemi içerisine doğal taşlar 1 cm kalınlıkta olacak şekilde yerleştirilir. Hazırlanan toprak saksının yarı seviyesine kadar doldurulur.
- Eldivenler takılır. Ardından sol elin orta ve yüzük parmaklarının arasında karanfilin ana gövdesi sıkıştırılır. Bu sırada sol elin avuç içinin saksının ağız kısmına oturması gerekir. Daha sonra sağ el ile saksı ters çevrilir ve kökler topraklardan nazikçe ayıklanır.
- Karanfil çiçeği yeni saksının içine ortalanır ve sağ el ile kalan toprak harcının eklemesi yapılır. Daha sonra toprak üzerine sulama işlemi uygulanır. Hafif güneşli gölgelik bir alanda dinlenmeye alınır.
Karanfil Bitkisi Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Gübreleme işlemi, toprak ve saksı değişimlerinin yapıldığı zamanlarda yapılmalıdır. Toprak harcının her m2’sinin başına 10-25 kg ahır gübresi baz alınmalıdır. Ahır gübresi toprak harcıyla karıştırılmalıdır.
Karanfil Çoğaltma Yöntemleri
Karanfili çoğaltmak için iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlar;
- Daldırma Yöntemi
Solan karanfil dalı toprak harcı bulunan saksıya alınır ve üzeri toprak ile örtülür. Ardından toprak sulama işlemine tabi tutulur. Bu yöntem ilkbahar aylarında uygulanır. Kış ayları başlamadan önce oluşan yeni filizlerin ayrı ayrı saksılara alınması gereklidir.
- Çelik Yöntemi
Steril ve keskin bir bıçak ile bitki 10 cm uzunlukta kesilir. Daha sonra yapraklarından ayıklanır. Ardından toprağa ekilir ve üzeri toprakla örtülür. Yeni filizler öncelikle oda sıcaklığında bekletilmelidir. Kökler filizlendikten sonra ayrı saksılara alınmalıdır. Ardından toprak sulama işlemine tabi tutulur.