Mimoza – Küstüm Çiçeği/Otu Bakımı ve Faydaları

Mimoza Pudica genellikle “küstüm otu” bitkisi olarak bilinir, dokunduğunuzda veya salladığınızda utangaç bir hareketle yapraklarını kapatır.


Doğada utangaç olan ve dokunulduğunda veya sarsıldığında utangaç tepki veren bir bitki hayal edebiliyor musunuz? Mimoza (Mimosa Pudica ) bitkisini henüz duymadıysanız veya görmediyseniz onu sizinle tanıştırmak ve faydalarından bahsetmek istiyoruz.

Mimoza Pudica genellikle “küstüm otu” bitkisi olarak bilinir, dokunduğunuzda veya salladığınızda utangaç bir hareketle yapraklarını kapatır. Bir süre sonra kendi kendine geri açılacaktır. Ayrıca geceleri bitki kendini yine kapatır ve uykudayken yaprakları kapalı şekilde uyur.

Bu utangaç bitki, bir insan, hayvan veya böcek tarafından dokunulduğunda utangaç refleksini gösterecektir. Mimoza, yıldan yıla yaşayan ve Güney ve Orta Amerika’dan gelen çok yıllık çiçek açan bir bitkidir. Şimdi hemen hemen tüm ülkelerde kolayca yetiştirilebilmektedir.

Küstüm Otu (Mimoza) Nasıl Yetiştirilir?

Küstüm Otu bitkisi yetiştirmesi oldukça kolaydır ve herhangi bir özel beceri veya çevre gerektirmez. Bu nedenle, bu bitkiyi evinizin içinde veya dışında yetiştirebilirsiniz.

Bahçedeki çimler içinde mimoza bitkisi yetiştirmek istiyorsanız, bu bitkinin birkaç özelliğini aklınızda bulundurmalısınız. Küstüm otu, küçük boyutlu dikenlere sahip olduğundan bahçede oynayan çocuklara biraz zarar verebilir. Mimozanın düzgün bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için kontrollü bir şekilde çoğaltmanız gerekir.

Evin içinde kaplarda yetiştirmeniz önerilir, çünkü bu şekilde en az bakım gerektirir ve yukarıda belirtilen konular hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. Bitki çiçek açtığında, pembe ponpon çiçekleri olan saksınız çok güzel görünecektir.

Mimoza bitkisini yetiştirirken akılda tutulması gereken birkaç temel şey vardır:

Toprak

Mimozalar, her türlü toprakta kolayca büyür, ancak iyi büyüyen ve güzel gelişen bir bitkiye sahip olmak için tohumları nemli, gevşek ve iyi drene edilmiş toprağa ekmeniz önerilir.

Tohumları çok derin olmayacak şekilde ekmelisiniz. Tohumların toprağa derinlemesine ekilmesi filizlenmeyi zorlaştıracaktır.

Sulama

Toprağı nemli tutmak için yeterli sulama gereklidir. Tohumları toprağa ekmeden önce, su dolu bir kapta 2 saat boyunca bekletin. Sıcak ortamda filizlenmesi hızlanacaktır.

Saksılama

Küstüm Otu bitkisi gibi hassas bitkiler yetiştiriyorsanız, nemli ve iyi drene edilmiş toprak en iyisidir. Bitki kabını iyi drene etmek için, alt kısmında yeterli deliklere sahip bir saksı seçmeniz gerekir, böylece fazla su saksıdan boşaltılır ve aşırı sulama bir sorun yaşamazsınız.

Güneş ışığı

Havadar ve güneşli bir yer, mimoza bitkisini yetiştirmek için en iyi yerdir. Bitki kabını doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yanına yerleştirin. Evinizin içinde böyle bir yer bulamazsanız, piyasada sorununuzu çözebilecek yapay floresan lambalar da satılıyor.

İlaçlama ve Gübreleme

Bitkinin düzgün büyümesi için yeterli miktarda sıvı gübre kullanılabilir.

Çoğaltma

Mimoza yeterince olgunlaşmadığında, 10-12 cm uzunluğunda parça kesip başka bir kaba koyun. Nemli ve sıcak ortam, bitkinin büyümesi için en iyisidir.

Küstüm Otunun Faydaları

Harika görünümün yanında küstüm otunun onlarca faydası bulunmaktadır. Bunları aşağıda listeledik.

Yaraları İyileştirir

Bitki yaprakları antiseptik özelliklere sahiptir. Herhangi bir yaraya ilk yardım sağlamaya yardımcı olur, bitkinin yapraklarını ezebilir ve yaraya sulu halde uygulayabilirsiniz. Ağrıyı azaltmaya ve yarayı iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Aşırı idrara çıkma

Birisi aşırı idrara çıkma problemiyle karşı karşıya kalırsa ve bunun için doğal bir çare arıyorsa mimoza denenebilir. Yaprak macununun alt karın bölgesine uygulanması, aşırı idrara çıkma probleminin çözülmesine yardımcı olur.

Ağır adet kanaması

Küstüm otu bitkisinin regl sırasında aşırı kanama probleminden rahatlama sağlayabileceği bilinmektedir. Bitki yapraklarının suyunu balla karıştırın ve günde bir veya iki kez içilirse kısa sürede fayda sağlayacaktır.

Kaşıntıyı Azaltır

Kaşıntı sorunu mantar enfeksiyonları ve çevresel faktörler nedeniyle gelişir. Mimoza, bu konuda da yardımcıdır. Sap ve yapraklarını macun haline getirip bölgeye sürerseniz kısa sürede fayda sağlayacaktır.

Böcek ısırıkları

Mimoza bitkisinin bir faydası da böcek ısırıklarından dolayı oluşan kızarma, kaşıntı ve ağrılara iyi gelmesidir.. Yaprak ve sap kısımlarından macun yaparak bölgeye uygulayın. Bu sadece ilk yardım için geçerlidir, sonrasında ilk fırsatta bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Zehirlenmelere karşı

Bitki ayrıca anti-venom niteliklerine sahiptir, kobra ısırıklarında da yararlı olduğu bildirilmektedir. İlk yardım için kullanılabilir fakat kesinlikle kalıcı tedavi yöntemi değildir.

İshal

Mimoza bitkisinin suyu ishal probleminde yardımcı olmak için kullanılır. Mide ve bağırsak ile ilgili diğer birçok problemde de yararlıdır.

Saç dökülmesi ve kellik

Küstüm otu, kellik ve saçla ilgili sorunları tedavi etmek için yararlı olduğu bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.