Müge Çiçeği Bakımı – Lily of the Valley
İlkbahar süs bitkisi olan müge çiçeğinin şirin minik çiçekleri vardır. Narin görünümündeki inci gibi çiçekleri bulunan müge çiçeği soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Bir müge çiçeği -35 dereceye kadar canlılığını koruyabiliyor.
Onu bu zamana kadar Atilla Sağlamın eseri olan müge çiçeği adlı şarkısıyla tanıdık. ” Müge bir çiçektir zambak gillerden. Kokusu mis gibi çiçeği beyaz, çan biçiminde küçük çiçekleri, kalbin en iyi dostudur o “. Bu güzel dizelerden sonra müge çiçeğini az da olsa tanıma fırsatı buluruz.
Müge Çiçeği Genel Özellikleri
Bununla birlikte bir ilkbahar süs bitkisi olan müge çiçeğinin şirin minik çiçekleri vardır. Narin görünümündeki inci gibi çiçekleri bulunan müge çiçeği soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Bir müge çiçeği -35 dereceye kadar canlılığını koruyabiliyor.
Müge çiçekleri rizom dediğimiz uzantılar şeklinde yumrular oluşturur. Bu yumrular bahar ayında inci gibi minik minik çiçekler açarlar. Müge çiçeğinin renkleri genelde pembe ve beyazdır. Ancak ülkemizde en çok gördüğümüz kar beyazı renginde olandır.
Müge çiçeği daha çok bahçe ortamını seven bir çiçektir. Ancak geniş bir balkonunuz varsa, geniş bir saksıda da gelişimini sürdürebilirler. Yalnız yayılımı çok olduğundan ve rizom uzantıları sebebiyle fazla yer kaplayabilirler. Bunun için daha bakımlı ve sağlıklı olabilmesi için bahçeye dikmeniz tavsiye edilir.
Müge Çiçeği Sulanması ve Toprak Seçimi
Müge çiçekleri dediğimiz gibi yer kaplayan bir çiçektir. Bu nedenle yerini beğenmemesi ve susuz kalması durumunda yapraklarında sararmalar meydana gelebilir. Buna dikkat etmek gerekir.
Müge çiçeği nahif bir çiçek görünümde estetik bir yapıya sahiptir. Kendisi şımarık olması nedeniyle çabuk büyür ve toprağı kaplarlar. Ancak bu nahif ve şımarık çiçeğimiz şımartılmayı o kadar da sevmezler. Yani kısacası kendi kendilerine mutlular diyebiliriz. Çünkü bakımı ve besin ihtiyacı azdır. Müge çiçeği bakım çok fazla isteyen bir tür çiçek değildir.
Alkalinli ve düşük vitaminli topraklarda da güzel bir şekilde çoğalabilirler. Gübrelenmiş topraklarda ise çiçek açmak yerine çoğalmayı tercih ederler.
Müge çiçeklerinde sulamaya gelecek olursak, normalde haftada bir kere sularken yaz aylarında bu sulamayı çoğaltmanız gerekebilir. Örneğin haftada iki defa sulamak gibi. Ancak iki sulama arası fazla olmalıdır. Yani pazartesi Perşembe gibi.
Kış aylarında soğuk musluk suyu vermemeye özen göstermelisiniz. Sulama yaparken sadece köklerine değil çiçeklerine doğru da sulayabilirsiniz. Bu nedenle fıskiye şeklindeki sulama sürahisi daha mantıklı bir seçenek olabilir.
Peki müge çiçeğine sıvı besin takviyesi verilebilir mi? Evet verilebilir. Ancak sıvı besin takviyesini ayda bir vermeniz gerekiyor. Besini fazla sevmeyen müge çiçeğine daha kısa aralıklarda besin vermeniz önerilmez. Bir aydan az zaman içinde besin takviyesi vermemelisiniz.
Müge Çiçeğinin Anlamı
Müge çiçeği ilk bahar mevsiminde çiçek açmasının yanı sıra boyu en fazla 15-20 cm uzantılar şeklindedir. Müge çiçeği çok ömürlü bir bitkidir. Müge çiçeğinin görüntüsünün yani sıra çok güzel de anlamı var.
Anlamı; zariflik ve bu nedenle kırılganlığı ifade eder. Görüntüsü ve zarafetiyle bir bütün halindedir aslında. Bu nedenle uzun ömürlü olmasını istediğiniz ve bir anlam ifade edebilmesi için müge çiçeği güzel bir hediye olabilir. Hediye deyince aklımıza hep orkide gelir. Ancak son yıllarda müge çiçeği zerafeti, duruşu ve kokusuyla da moda olacak çiçekler arasında diyebiliriz.
Müge Çiçeği İçin Uygun Ortam Hazırlamak
Öncelikle müge çiçeğimiz çok fazla cereyan alan yerleri sevmezler. Örneğin balkonda büyütüyorsanız bir tarafı kapalı, rüzgarın az estiği yerlerde olmalıdır. Daha çok gölge ancak çok soğuk gölge olmayan yerleri tercih etmelisiniz.
Müge çiçeği rüzgar sevmediği gibi cayır cayır olan güneş temasını da sevmezler. Bu nedenle güneş birebir müge çiçeğiyle temas etmemelidir. Aksi halde bitkinizde solma meydana gelebilir.
Müge Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Müge çiçeği daha çok Nisan ayı itibariyle çoğaltılabilir. Müge çiçeğinin çoğaltılması kökünden ayırmak suretiyle yapılır. Bu işlem hem zahmetsiz, hem de her ortamda yapılabilecek bir işlemdir.
Köklerinden ayırdığınız müge çiçeğini hiç bekletmeden direkt başka bir saksıya veya bahçenize dikmeniz gerekiyor. Diğer çiçekler gibi önce suda bekletip, daha sonra gömmeniz gerekmiyor. Bu şekilde yaparak müge çiçeğinizin başka yerlerde de yaşamasını sağlayabilirsiniz. Yeni diktiğiniz müge çiçeği kısa sürede yerini benimseyecek ve çiçek açmaya başlayacaktır.