Nergis Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? – Nasıl Çoğaltılır?

Nergis çiçeği nasıl çoğaltılır? Bakımı, sulanması ve gübrelenmesi hakkında uzman önerileri...

Nergis Bitkisinin Özellikleri


Nergis bitkisi, “nergisgiller” ailesinin en meşhur üyesidir.

Türkiye’de en çok Ege Bölgesi’nde yetişir.

Hoş kokulu bir bitki olup yaklaşık 43 türü bulunmaktadır.

Nergis bitkisinin sap kısımları maksimum 80 cm’ye ulaşabilir.

Genel olarak beyaz ve sarı renkleri bulunmaktadır.

Baş ağrısı, bronşit, nezle, astım vb. hastalıklara iyi gelmekte olup ilaç sektöründe kullanılabilen bir bitkidir.

Nergis Ekolojik İstekleri

  • Sıcaklık

Nergis bitkisi, kışın 8-13 °C ve yazın 20-28 °C sıcaklıkları severler.  Kış aylarındaki sıcaklık 3 °C’nin altına düşerse nergis bitkisi üzerinde deformasyonlar oluşmaya başlar.

  • Nem

Nergis bitkisi soğanlarında bir çürüme meydana geleceğinden çok nemli ortamları sevmez. Nergis bitkisinin bulunduğu ortamın nem oranı %60-70 olmalıdır. Nem ölçümü için nem ölçer kullanılabilir.

  • Işık

Nergis bitkisi, ışık durumundan çok fazla etkilenmez. Günün kısa ya da uzun olması nergis bitkisi için bir sorun teşkil etmez.

  • Havalandırma

Nergis bitkisinin bulunduğu ortamın çok nemli olması durumunda, ortam havalandırılmalıdır. Havalandırma için en iyi vakit sabahın ilk saatleri olmalıdır. Ayrıca nem ölçerde çıkan değerlerin yüksek olması durumunda da ortam havalandırılmalıdır. Nergis bitkisi yapay ısıtıcı-soğutucu cihazlarından uzak tutulmalıdır.

Nergis Nasıl Sulanır?

Nergis bitkisinin sulama işlemine ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

  • Nergis bitkisi, ilkbahar mevsiminde büyüme ve gelişme dönemlerini yaşar. Bu yüzden sulama işlemi bu mevsimlerde yoğun olarak yapılmalıdır. Fakat dinlenme dönemi olan sonbahar mevsiminde çok sık sulama yapılmamalıdır.
  • Nergis bitkisinin yapraklarının ıslanması bir sorun teşkil etmez. Ancak bu şekilde güneş ışınlarına direk maruz kalırsa yapraklarında çürümeler meydana gelir.
  • Nergis bitkisini sulama için kullanılacak suyun bir gece önceden beklemesi ve kireçsiz olması gerekir.
  • Sulama işleminden sonra saksı tabağındaki suyun dökülmesi gerekir. Aksi takdirde nergis bitkisinin köklerinde hastalık, yabani ot, bakteri vb. oluşumlar meydana gelebilir.
  • İlkbahar-yaz mevsimlerinde sulama işlemi üç günde bir; sonbahar-kış mevsimlerinde on ya da on beş günde bir sulama işlemi yapılmalıdır. Sulama işleminin çiçek sulama kabıyla yapılması ve bu kapta toprağa yetecek kadar su bulunması gerekir.

Nergis Toprak-Saksı Değişimi

Nergis bitkisinin toprak ve saksı değişimine ilişkin olan aşağıdaki unsurlar dikkate alınmalıdır.

  • Nergis bitkisi için toprak ve saksı değişimi için gelişim dönemleri olan ilkbahar ayları tercih edilmelidir.
  • Nergis bitkisinin toprağı potasyum ve fosfor yönünden zengin, azot yönünden fakir olmalıdır. Ayrıca toprak içerisinde humus ve bahçe toprağı da bulunmalıdır.
  • Öncelikle eski saksıdan bir numara büyük yeni saksı belirlenir. Yeni saksının içine öncelikle drenaj sistemi kurulur. Ardından drenaj sistemi üzerine çakıl taşları 1 cm kalınlıkta serilir. Hazırlanan toprak harcı kalan kısmın yarısını kaplayacak şekilde doldurulur.
  • Toprak sulama işlemine tabi tutulur. Hafif güneşli ortamda dinlenmeye alınır.

Nergis Nasıl Gübrelenir?

Nergis bitkisinin gübreleme işlemi için çok iyi yanmış toprağa serpme yöntemiyle yapılmaktadır. Gübreleme işlemi, bitkilerin gelişim dönemi olan ilkbahar aylarında yapılır.

Nergis Çiçeği Budanmalı Mı?

Nergis için tam anlamıyla bir budama yapılmaz; ancak çürüyen yapraklar steril bir bitki makası yardımıyla alınmalıdır. Ayrıca kesilen yerlerin hava almaması için bu yerler beyaz tutkal ile kapatılmalıdır.

Nergis Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Nergis bitkisinin çoğaltılması için en pratik yöntem, soğanla çoğaltma yöntemidir. Gelişim dönemlerinde nergis bitkisinin ana gövdesinde mini soğan yumruları çıkar.

Bu soğan yumruları steril bir bitki makası yardımıyla yerinden alınır. Alınan soğanlar harcı hazırlanmış yeni saksıya eklenir ve üzeri toprak harcı ile örtülür.

Ardından toprak sulama işlemine tabi tutulur ve dinlenmeye alınır. Nergis bitkisinin çoğaltma işlemi ilkbahar-yaz aylarında yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.