Pilea Çoğaltılması, Sulanması ve Saksı Değişimi
Pilea toprak değişimi hakkında sık sorulan sorular...
Pilea “ısırgangiller” ailesinin meşhur üyelerinden biridir. Genellikle 30-40 cm boyları arasında olmaktadır. Diğer adı “para çiçeği” olan bu bitki hakkında sıkça sorulan sorular aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Pilea Toprak Değişimi
Pilea toprak değiştirme iki durumda gerçekleştirilebilir. Bunlar;
- Pileanın köklerini saksının dışına doğru kendini salması
- Pileanın sağlık durumu ya da bulunduğu saksı hakkında şüphe duyulması
Toprak Saksıdan Nasıl Ayrılır?
Toprak değişiminden önce toprağın çok kuru olmamasına, hafif nemli olmasına dikkat edilmelidir. Toprak değişimi için saksının gövdesi sol el ile tutulur ve sağ el ile toprağın dibinden başlanarak nazikçe topraklar ayıklanır. Kökler de nazikçe temizlenir.
Toprak Değişimi Nasıl Yapılır?
Pilea geniş alanları oldukça sevmektedir. Pileanın gövdesi ile toprak üst düzeyi arasında iki parmak uzunluğu kadar bir seviye olması gerekir. Saksı eski topraklarından arındırılır. Daha sonra saksının dibine drenaj sistemi amaçlı olarak ağaç kabuğu (orkide toprağı) yerleştirilir. Ağaç kabuklarının üzerine organik toprak ve organik toprak üzerine ise bir miktar kil bilyeleri yerleştirilir. Ana gövdesi sol el ile tutulur ve organik toprak sağ el ile saksının boş yerlerine yerleştirilir. Hemen ardından toprağın üzerine bir miktar kil bilyesi yerleştirilir.
Not: Eğer toprağın içerisinde herhangi bir parazit, bakteri vb. eleman görülürse saksı dezenfekte edilmeli ve kökler hastalıklardan arındırılmalıdır.
Pile Nasıl Sulanır?
Herhangi bir periyot vermek doğru olmaz. Ancak pileaların su ihtiyacının olup olmadığına saksı tabağındaki su miktarına ya da toprağın nemine bakılarak anlaşılabilir. Ayrıca her pileanın ihtiyaç duyduğu su, bulundukları ortamlara da göre değişebilir. Bu yüzden, su ihtiyacı konusunda pileaların gözlemlenmesi daha iyi olacaktır.
Toprak Değişim Sonrası Ne Yapılabilir?
Toprak değişimi sonrası pilea aydınlık ve yarı güneş alan bir ortama yerleştirilir ve 1 hafta boyunca sulanmaz. Dilerseniz dekoratif saksı kullanarak ortama renk katabilirsiniz.
Pilea Ayırma Yöntemi
Toprak değişim esnasında bebek pilea bitkileri ortaya çıkabilir. Bebek pilealar, anne pileadan steril bir bitki makası yardımıyla ayrılır. Temiz ve çok küçük bir şurup şişesi içerisine su eklenir ve ayrılan bebek pileaların kesilen yerleri bu şişeye yerleştirilir. Bu şişe yerine çay bardağı da kullanılabilir.