Yumurta Kartonunda Tohum Çimlendirme
Evde yumurta kartonu varsa ve domates ya da farklı tohumlar çimlendirmeyi düşünüyorsanız kartonları atmamanızı öneririz.
Evde yumurta kartonu varsa ve domates ya da farklı tohumlar çimlendirmeyi düşünüyorsanız yumurta kartonlarını atmamanızı öneririz. Çünkü bu karton ile oldukça sağlıklı domates çimlendirme işlemi yapmak mümkün.
Peki, yumurta kartonu ile domates çimlendirme nasıl yapılır? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar…
Yumurta Kutusu ile Tohum Çimlendirme Nasıl Yapılır?
Yumurta kartonu ile oldukça sağlıklı domateslerin dünyaya gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Öncelikle gerekli olan malzemeleri temin etmelisiniz.
Malzemeler
15’li yumurta kutusu (Eğer 30’lu ise ikiye bölebilirsiniz.)
- Orkide toprağı
- Humuslu toprak
- İçme suyu
Domateslerin Çimlendirilme Aşamaları
Domates çimlendirme yapabilmek için en uygun vakit nisan ayıdır. Çünkü nisan ayı, yaz mevsimine girişin ilk adımları sayılmaktadır. Nisan ayında yapılan bir çimlendirme sayesinde domatesin en meşhur olduğu temmuz ve ağustos aylarında lezzetli domatesler elde edilebilir. Aşağıda verilen çimlendirme aşamalarından sonra domateslerinizin lezzetli olması için dikkat etmeniz gereken unsurlara değineceğiz.
- Adım 1: Yumurta kutusunun içerisine birer tutam orkide toprağı eklenir. Orkide toprağı, siz sulamayı unutsanız bile orkide tohumlarının daima nemli kalmasına yardımcı olur. Ayrıca bu toprak çok sayıda vitamin ve minerale sahip olduğundan fidelerin ilk ihtiyacı olan maddeleri karşılar.
- Adım 2: Yumurta kutusunun her gözüne ikişer adet domates tohumu eklenir. Ikiden fazla eklememenizde fayda var. Aksi takdirde domatesler çimlenerek kendini dışarı salabilir. Bu durumda çimlenen domateslerden istenen verim alınmaz. Çimler reaksiyon yaşayarak ölebilir.
- Adım 3: Birer tutam humuslu toprak domates tohumlarının üzerine eklenir ve ardından mala yardımıyla düzeltilir. Bu şekilde domates tohumları gereken oksijeni alabilecek ve sağlıklı bir gelişim sürdürecektir. Ayrıca humusun içerisindeki pek çok yararlı madde, tohumların hızlı gelişimine destek olacaktır.
- Adım 4: Çok fazla olmayacak şekilde (1-2 pet şişe kapağı kadar) sulama işlemi yapılır. Bu şekilde domates tohumlarının ihtiyacı olan can suyu alınmış olur. Daha fazla sulamaya gerek yoktur. Çünkü yumurta kutusu verilen suyu çekecek ve toprak daima nemli kalacaktır.
- Adım 5: Bu şekilde domatesler yaklaşık 10 cm boyuna ulaşana kadar çimlendirilir. Çimlenme sonrası toprağa ekilmelidir.
Çimlenen Domates Fideleri Nasıl Toprağa Ekilir?
Toprağa ekim aşaması için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.
- Adım 1: Fidenin köklerinin salınma miktarı da göz önünde tutularak belirli boyutlarda bir saksı seçilir.
- Adım 2: Saksının içerisine drenaj sistemi kurulur. 1 cm yüksekliğindeki çakıl taşları drenaj sistemi üzerine serilir. Bu şekilde su akışının kolayca gerçekleşmesi hedeflenmektedir.
- Adım 3: Saksının yarısı humuslu bahçe toprağı ile doldurulur. Daha sonra fideler saksıda ortalanır. Sağ el ile humuslu bahçe toprağı saksıya yerleştirilir. Saksının ağzı ile toprak arasında bir parmak mesafe olmasına dikkat edilmelidir.
- Adım 4: Saksıdaki toprak güzelce sulanır ve daha sonra aydınlık ve direkt güneş ışığı almayan yerde (balkon, teras vb.) dinlenmeye alınır. Saksıda su biriktikçe saksı tabağındaki su dökülmelidir. Aksi takdirde; domates fidelerinin köklerinde hastalık, bakteri vb. oluşumlar görülebilir.
Domateslerin Daha Lezzetli Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her yörenin kendine özgü bir domates lezzeti olsa da bazı unsurlara dikkat ederek ortalama bir domates lezzeti elde edilebilir. Aşağıda verilen ekolojik isteklere dikkat edildiği takdirde domatesler lezzetli olacaktır.
- Isının 0 °C’nin altına düşmemesi gerekir. Aksi takdirde domates fideleri gelişime başlamadan ölür. Çimlenen domateslerin nisan ayı sonlarında ayrı bir toprağa alınması gereklidir. Çimlenme zamanında domateslerin bulunduğu ortamın sıcaklık değerleri 20-29 °C olursa lezzetli domatesler elde edilebilir. Fideler ise geceleri 14-18 °C ve gündüzleri 19-26 °C sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
- Çimlenen domatesler farklı bir toprağa alındığında, toprağın tın bakımından zengin olması gerekir. Ayrıca toprağın pH değeri 5,5-7,0 aralığında olmalıdır. Saksıda drenaj sisteminin kurulmuş olmasına da dikkat edilmelidir.
- Domatesler çimlenme sonrası özellikle yaz mevsimlerinde sulanmalıdır. Eğer kurak bir bölgedeyseniz haftanın her günü, yağışlı bir bölgedeyseniz haftada 3 kez sulama yapmanız yeterli olacaktır. Bu sulama işlemi domatesler ceviz büyüklüğüne eriştiğinde yapılmalıdır.
- Domatesler direktt güneş ışığı alan yerlerde tutulmamalıdır. Bu şekilde domates yaprakları zarar görebilir ve domateslerin oluşum yavaşlayabilir.