Kalanşo Çiçeğine Nasıl Bakılır? Çoğaltılması ve sulanması

Balkonların olmazsa olmazı güzel çiçekli bitki olan Kalanşo nasıl büyütülmeli ve çoğaltılmalı? Uzman önerileri...


Kalanşo Bitkisi Nedir?

  • Kalanşo bitkisi “damkoruğugiller” ailesinin bir üyesidir.
  • Anavatanı, Madagaskar kıtasıdır.
  • Etli bir yapıya sahiptir ve yaprakları parlaktır.
  • Pembe, kırmızı, turuncu sarı ve beyaz renkte çeşitleri bulunmaktadır.
  • Uzun ömürlü bir bitkidir.
  • Bakımı kolaydır.

Kalanşo Çiçeğinin Bakımı

Kalanşonun Ekolojik İstekleri

  • Sıcaklık

Kalanşo bitkisinin bulunduğu ortam sıcaklığının minimum 10-12 derece olması gerekir. Bu değerlerin altına düşerse üşütebilir. Yaz mevsimi sıcaklıklarına karşı dayanıklı olmasına rağmen sıcaklığın 40 dereceyi aşması durumunda zarar görebilir. Sıcaklığa dayanıklı olmasının sebebi, çiçeklerinin etli bir yapıda olmasıdır. Kış hariç tüm mevsimlerde balkonda yetiştirilebilir.

  • Işık

Kalanşo, aydınlık ya da yarı gölgeli ortamları sever. Sıcaklık 40 dereceyi aşmamak kaydıyla direk güneş ışınları altında kalabilir. Kalanşo  bu şekilde daha parlak bir görünüme ulaşır. Kalanşo bitkisi, karanlık ve tam gölge alanları sevmez. Bu yüzden yaz-kış açık ve aydınlık alanlarda bulunmalıdır.

  • Nem

Kuruluğa dayanıklı bir bitki olup neme pek ihtiyaç duymaz. Bulunduğu ortamdaki orantılı nem miktarının %50-60 olması gerekmektedir. Kalanşo nemi pek sevmez.

Kalanşo çiçeği rüzgardan hoşlanmaz. Bu yüzden bulunduğu konum rüzgarsız bir alan olmalıdır. Eğer bulunduğu ortamda nem varsa bu ortam havalandırılabilir.

 

Kalanşo Nasıl Sulanır?

Kalanşo bitkisinin sulama işlemine ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

  • Sulama işlemi; yaz aylarında haftada üç kez, kış aylarında haftada iki kez yapılmalıdır. Sulama işleminin sabahın erken vakitleri ya da gün batımı esnasında yapılması daha uygundur. Güneşin var olduğu esnada sulama işlemi yapmak, çiçeklerin yanmasına sebebiyet verir.
  • Sulama işlemi yaparken toprak yüzeyinin tamamının ıslanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca sulama işlemi yavaş yavaş yapılmalıdır. Sulama işleminde damlama yöntemi uygulanmalıdır. Damlama yöntemi için toprak miktarına göre bir çiçek sulama kabı kullanılabilir.
  • Su miktarı ve sulama işleminin zamanı (sabah, akşam üstü, haftada üç kez vb.) değişikliğe uğramamalıdır. Bitkinin daha fazla suya ihtiyacı olursa azar azar artırılmalıdır.
  • Kasım-şubat ayları arasında bitkinin dinlenme dönemi olduğundan suyun verilme miktarı ve sıklığı azaltılmalıdır.
  • Sulama işleminde kullanılacak suyun klorsuz, kireçsiz ve zengin mineraller içermesi gerekmektedir. Ayrıca suyun sertliği kalanşonun türlerine göre değişmektedir.
  • Sulama işleminde saksı tabağında biriken su mutlaka dökülmelidir. Aksi takdirde; bitkinin köklerinde parazit ve haşereler oluşabilir.

Kalanşo Toprak ve Saksı Değişimi

Kalanşo bitkisinin saksı ve toprak değişimine ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

  • Kalanşo çiçeğinin toprağı, köklerin hava almasını, zararlı bitki oluşumunun önlenmesini ve fazla suyu süzmesini sağlamalıdır. Bu yüzden kalanşonun toprak harcı için aşağıdaki malzemeler gerekmektedir.
  1. Pomza taşı
  2. Dere kumu
  3. Torf
  4. Lav taşı
  5. Humuslu bahçe toprağı
  6. Yanmış çiftlik gübresi
  7. Yaprak çürüntüsü
  • Kalanşo toprağına çakıl serilirse, toprağın üzerinde oluşabilecek fazla ısı engellenmiş olur.
  • Saksı değişiminde dikkat edilmesi gereken şey; yeni saksının eski saksıdan bir numara büyük olması gerektiğidir.
  • Öncelikle; yeni saksı, bir gün boyunca su içerisinde bekletilir. Daha sonra bu saksı sudan çıkarılır. Saksının içerisine drenaj sistemi yerleştirilir ve üzerine 1 cm kalınlığında çakıl taşları serilir.
  • Sol elin orta ve yüzük parmağı arasına kalanşo çiçeğinin ana gövdesi sarılır ve sol elin avuç içi, saksının ağız kısmına oturtulur. Sağ el ile saksı ters çevrilir ve kökler topraktan nazik bir şekilde temizlenir.
  • Kalanşo yeni saksıya alınır ve saksının içerisinde ortalanır. Sağ el ile saksının içine toprak harcı eklenir. Son aşama olarak sulama işlemi yapılır.

Kalanşo Bitkisi Nasıl Gübrelenir?

Kalanşo, suni gübre ile gübrelenmelidir. Bu gübrelerinin içeriğindeki azot miktarının az, fosfor ve potasyum miktarının fazla olması gerekmektedir. Ayrıca gübrenin içerisinde çinko, demir, bor, mangan gibi mineraller bulunursa, kalanşo bitkisi daha hızlı ve sağlıklı bir gelişme dönemi geçirir. Gübreleme işlemi, kalanşo bitkisinin büyüme dönemleri olan ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır.

Kalanşo Nasıl Budanır?

Kalanşo bitkisinde tam anlamıyla budanma yapılmaz; fakat çürüyen yaprak ve çiçekler gelişim döneminin iyi geçmesi için steril bir bitki makası yardımıyla kesilmelidir.

Kalanşo Nasıl Çoğaltılır?

Kalanşo bitkisinin çoğaltılması için en iyi yöntem çimlendirme yöntemidir. Kalanşo bitkisinin yarı olgunlaşmış bir dalı koparılır ve bu dal klorsuz ve kireçsiz bir suda köklenene kadar bekletilir. Köklenen dal, yeni bir toprağa ekilir ve sulama işlemi yapılır. 2 hafta sonra çimlenmeler başlayacaktır.

Köklenmesine yardımcı olmak için delikler açtığınız poşeti saksının üzerine kapatarak nemli ortamı koruyabilir ve daha hızlı köklenme sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.