Flamingo Çiçeği (Antoryum) Bakımı ve Çoğaltılması

Flamingo Bitkisinin Özellikler

  • Flamingo bitkisi, “yılanyastığıgiller” ailesinin bir üyesidir. Diğer adı “antoryum” olarak bilinir.
  • Oldukça parlak bir görünüme sahip olup kendine özgü bir duruş sergiler.
  • Yaklaşık 800 adet türü bulunmaktadır.
  • Uzun ömürlü bir çiçektir.

Flamingo Çiçeğinin İhtiyaçları

  • Sıcaklık

Flamingo bitkisi için gece sıcaklığı minimum 20 °C ve gündüz sıcaklığı maksimum 28 °C olmalıdır. Eğer flamingo bitkisinin sahip olacağı ısı düşerse gelişim dönemi yavaşlar. Flamingo çiçeği, ortam sıcaklığı 32 °C sınırını aşarsa ve bununla birlikte nem değeri düşerse bitkinin vücudunda deformasyonlar meydana gelir.

  • Nem

Flamingo çiçeği, nemi çok sever. Nem olmadan yaşayamazlar. Bu bitkinin bulunduğu ortamın nisbi nem oranı %75 olmalıdır. Nem miktarını ölçmek için nem ölçer kullanılabilir.

  • Işık

Flamingo çiçeği, güneş ışınlarına karşı dayanıksız bir bitkidir. Fakat her bitki gibi flamingo çiçeği de güneş ışınları olmadan çiçeklenemez. Bu yüzden hafif güneş alan yerlerde muhafaza edilmelidir. kış mevsiminde flamingo çiçeğinin bulunduğu ortama ek ışıklandırma yapılabilir.

  • Havalandırma

Flamingo çiçeğinin bulunduğu ortam özellikle sabahın ilk vakitlerinde havalanmaya ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca flamingo çiçeği, yapay ısıtıcı-soğutucu cihazlardan uzak tutulmalıdır.

Flamingo Çiçeği Nasıl Sulanır?

Flamingo çiçeğinin sulama işlemine ilişkin olan aşağıdaki adımlar dikkate alınmalıdır.

  • Flamingo çiçeği, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde büyüme ve gelişme dönemlerini yaşar. Bu yüzden sulama işlemi bu mevsimlerde yoğun olarak yapılmalıdır. Fakat dinlenme dönemi olan sonbahar ve kış mevsimlerinde çok sık sulama yapılmamalıdır.
  • Flamingo çiçeğinin yapraklarının ıslanması bir sorun teşkil etmez. Ancak bu şekilde güneş ışınlarına direk maruz kalırsa yapraklarında çürümeler meydana gelir.
  • Flamingo çiçeğini sulamak için kullanılacak suyun bir gece önceden beklemesi ve kireçsiz olması gerekir.
  • Sulama işleminden sonra saksı tabağındaki suyun dökülmesi gerekir. Aksi takdirde flamingo çiçeğinin köklerinde hastalık, yabani ot, bakteri vb. oluşumlar meydana gelebilir.
  • Sıcak yaz mevsimlerinde sulama işlemi iki ya da üç günde bir; donlu geçen kış mevsimlerinde on ya da on beş günde bir sulama işlemi yapılmalıdır. Sulama işleminin çiçek sulama kabıyla yapılması ve bu kapta toprağa yetecek kadar su bulunması gerekir.

Flamingo Çiçeğinin Toprağı ve Saksısı Nasıl Değiştirilir?

Flamingo çiçeğinin toprak ve saksı değişimine ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

  • Flamingo çiçeğinin toprak ve saksı değişimi için en uygun zaman bitkinin gelişim zamanları olan ilkbahar mevsimidir.
  • Toprak için saksının hacmi göz önünde bulundurularak aşağıdaki malzemeler kullanılır.
    • İki kısım bahçe toprağı
    • İki kısım ponza taşı
    • Bir kısım yaprak çürüntüsü
    • Bir kısım kestane toprağı

Tüm malzemeler karıştırılarak toprak harcı elde edilir. Ayrıca pH ölçer cihazla flamingo çiçeğinin pH değeri ölçülmeli ve bu değerin 5,2-6,2 aralığında olmasına dikkat edilmelidir.

  1. Öncelikle eski saksıdan bir numara büyük yeni saksı belirlenir. Yeni saksının içine öncelikle drenaj sistemi kurulur. Ardından drenaj sistemi üzerine çakıl taşları 1 cm kalınlıkta serilir. Hazırlanan toprak harcı kalan kısmın yarısını kaplayacak şekilde doldurulur.
  2. Eski saksıdaki flamingo çiçeğinin ana gövdesi sol elin orta ve yüzük parmağının arasına alınır. Bu sırada sol elin avuç içi saksının ağız kısmına oturtulur. Sağ el ile saksı ters çevrilir. Daha sonra kökler topraktan nazikçe ayıklanır.
  3. Flamingo çiçeği yeni saksının içerisinde ortalanır ve sağ el ile hazırlanan toprak harcı doldurulur. Doldurma işlemi bittikten sonra toprak el ile hafifçe bastırılarak sıkıştırılır.
  4. Toprak sulama işlemine tabi tutulur. Orta güneşli ortamda dinlenmeye alınır.

Flamingo Çiçeği Gübrelenir Mi?

Flamingo çiçeği, ilkbahar ve yaz aylarında 3-4 ayda bir gübreleme işlemine tabi tutulmalıdır. Gübreleme işlemi botanik mağazalarında satılan akıllı çiçek gübresiyle yapılabilir.

1 litre su içerisinde 2 çay kaşığı akıllı çiçek gübresi eritilir. Daha sonra toprağa verilir. Flamingo çiçeği için gübreleme işlemi bitkinin dinlenme dönemlerinde kesinlikle yapılmamalıdır.

Filamingo Antoryum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Flamingo çiçeği kökten yavrulama yaptığından, flamingo çiçeğini çoğaltmak için en pratik yöntem ayırma yöntemidir.

Öncelikle yavru flamingo, steril ve temiz bir bıçak yardımıyla alınır ve yeni toprak harcı içerisine ekilir. Daha sonra üzeri örtülür ve toprak sulama işlemine tabi tutulur.

Saksı hafif güneşli bir alana dinlenmeye alınır. Birkaç hafta sonra flamingolar filizlenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.