Sardunya Nasıl Yetiştirilir?

Sardunya Nasıl Yetiştirilir? Sulanması, gübrelenmesi ve çoğaltılması işlemleri nasıl yapılmalı?


Sardunya Bitkisi Özellikleri

  • Sardunya “turnagagasıgiller” ailesinin bir üyesidir.
  • Türkiye’de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetişir.
  • Sindirim ve hazımsızlığa iyi gelir. Gaz söktürücüdür. İshali durdurur.

Sardunya’nın Ekolojik İstekleri

  • Sıcaklık

Sardunya bitkisinin gelişiminin verimli geçebilmesi için bulunduğu ortamın ideal sıcaklığı 15 °C olması gerekir. Sardunya bitkisinin yaşayabileceği kış sıcaklığı minimum 7 °C ve yaz sıcaklığı maksimum 39 °C’dir. Sıcak ve kurak bölgelerde dayanıklılığını koruyan bir bitkidir.

  • Nem

Sardunya bitkisinin bulunduğu ortam, %70 orantılı neme sahip olmalıdır. Orantılı nemin ne kadar olduğunu belirlemek için nemölçer cihazı kullanılabilir. Eğer nem seviyesi %70’ten düşükse sisleme yöntemiyle sulama işlemi yapılabilir.

  • Işık

Sardunya bitkisi her mevsim bol ışık alan yerleri sever, karanlık yerlerden nefret eder. Sardunya bitkisinin bulunduğu ortam loş ise ek ışıklandırma yapılabilir. Sardunya bitkisi, orta derecede güneş ışığı alan yerlerde muhafaza edilmelidir.

  • Havalandırma

Sardunya bitkisi, çok sert esen rüzgarlara karşı oldukça dayanıksızdır. Bu yüzden havalandırma yapılacağı vakit rüzgarın sert esmediği vakitler olarak seçilmelidir. Sardunya bitkisi, yapay ısıtma-soğutma cihazlarından uzak tutulmalıdır.

Sardunya Nasıl Sulanır?

Sardunya bitkisinin sulama işlemine ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

  • Sardunya, ilkbahardan sonbahar mevsimine geçen gelişim sürecinde bol bol sulanmalıdır. Bitki, bu mevsimler dışında dinlenme sürecinde olacağından bu mevsimlerde su almamalıdır.
  • Sardunyaların yapraklarının ıslanması bir sorun teşkil etmez. Ancak bu şekilde güneş ışınlarına direk maruz kalırsa yapraklarında çürümeler meydana gelir.
  • Sardunya bitkisini sulamak için kullanılacak suyun bir gece önceden beklemesi ve kireçsiz olması gerekir.
  • Sulama işleminden sonra saksı tabağındaki suyun dökülmesi gerekir. Aksi takdirde sardunya bitkisinin köklerinde hastalık, yabani ot, bakteri vb. oluşumlar meydana gelebilir.
  • Çok sıcak mevsimlerde sulama işlemi üç günde bir; çok soğuk mevsimlerde on ya da on beş günde bir sulama işlemi yapılmalıdır. Sulama işleminin çiçek sulama kabıyla yapılması ve bu kapta toprağa yetecek kadar su bulunması gerekir.

Sardunya’nın Toprak ve Saksı Değişimi

Sardunya bitkisinin toprak ve saksı değişimine ilişkin olan aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.

  1. Sardunya bitkisinin toprak ve saksı değişimi için en uygun zaman bitkinin gelişim zamanları olan ilkbahar mevsimidir.
  2. Sardunya bitkisinin toprak ve saksı değişimi iki yılda bir yapılmalıdır. Ancak bitki hastalık, bakteri vb. bir durum kapmışsa bu süre beklenmeden toprak ve saksı değişimi yapılabilir.
  3. Toprak için saksının hacmi göz önünde bulundurularak aşağıdaki malzemeler kullanılır.
    • İki kısım tınlı toprak
    • Bir kısım turba
    • Bir kısım kum
    • Bir miktar odun kömürü
    • Bir miktar kireç tozu
    • Yanmış çiftlik gübresi
    • Bir kısım bahçe toprağı
    • Bir miktar yaprak çürüntüsü
    • Bir miktar killi toprak

Tüm malzemeler karıştırılarak toprak harcı elde edilir. Ayrıca pH ölçer cihazla sardunya bitkisinin pH değeri ölçülmeli ve bu değerin 5,5-6,5 aralığında olmasına dikkat edilmelidir.

  1. Öncelikle eski saksıdan bir numara büyük yeni saksı belirlenir. Yeni saksının içine öncelikle drenaj sistemi kurulur. Ardından drenaj sistemi üzerine çakıl taşları 1 cm kalınlıkta serilir. Hazırlanan toprak harcı kalan kısmın yarısını kaplayacak şekilde doldurulur.
  2. Eski saksıdaki sardunya bitkisinin ana gövdesi, sol elin orta ve yüzük parmağının arasına alınır. Bu sırada sol elin avuç içi saksının ağız kısmına oturtulur. Sağ el ile saksı ters çevrilir. Daha sonra kökler topraktan nazikçe ayıklanır.
  3. Sardunya bitkisi yeni saksının içerisinde ortalanır ve sağ el ile hazırlanan toprak harcı doldurulur. Doldurma işlemi bittikten sonra toprak el ile hafifçe bastırılarak sıkıştırılır.
  4. Toprak sulama işlemine tabi tutulur. Hafif-orta güneşli ortamda dinlenmeye alınır.

Sardunya Bitkisi Nasıl Gübrelenir?

Sardunya, Nisan-Eylül ayları aralığında gübreleme işlemine tabi tutulmalıdır. Sardunya bitkisinin toprağına bu aylarda 1 litre su içinde eritilmiş 3g kompoze gübre verilmelidir. Ayrıca saksı değişim zamanlarında da bu şekilde bir gübreleme işlemi yapılabilir.

Sardunya Budanır Mı?

Sardunya bitkisi için tam anlamıyla bir budama işlemi yapılmaz; ancak bitkinin yapraklarında oluşan çürümeler steril bir bitki makası yardımıyla alınabilir.

Sardunya Çoğaltma İşlemi

Sardunya çoğaltmak için en pratik yöntem, kökten ayırma yöntemidir. Sardunya bitkisinin ana gövdesinde sürgünler oluşursa, bu sürgünler steril bir bitki makası yardımıyla alınır. Daha sonra yeni bir saksıya ekilir, ardından toprak sulama işlemine tabi tutulur. Sulama işlemi sonrası sardunya bitkisi hafif-orta güneşlik alanda dinlenmeye alınır. Birkaç hafta sonra sardunyalar filizlenmeye başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyici eklentinizi devre dışı bırakınız.